Vrouwengeneeskunde, Nepal


Stichting Vrouwen voor Vrouwen – Tineke van der Laarse
Stichting Vrouwen voor Vrouwen – Loes Harmsen
Karuna Foundation Nepal – Deepak Raj Sapkota

www.vrouwenvoorvrouwen.nl

Aan het woord Tineke van der Laarse: Vrouwen voor Vrouwen

“Vanaf de 1e dag dat ik dit zag wilde ik helpen.”
Kent u de kleurrijke beelden van hardwerkende Nepalese vrouwen? Met 40 kg vracht op de rug de berg af? Of met kannen water de berg op naar huis? Daar wacht de zorg voor kinderen en het werk op het land. Een zwaar bestaan. 

Bekkenproblemen bij jonge vrouwen in Nepal.
Maar wat als je dat moet doen met pijn? Met een verborgen probleem waarover niet wordt gesproken door schaamte en onwetendheid? Veel Nepalese vrouwen zijn geïnvalideerd door verzakking van de bekkenbodemorganen. Gezondheidswerkers in Nepal hebben amper kennis van dit probleem. De Nepalese overheid is niet in staat dit probleem adequaat aan te pakken.

Stichting Vrouwen voor Vrouwen is daarom hulp gaan bieden.
Want de oplossingen zijn: een operatie, een pessarium, onderwijs en training. Overdracht van kennis en vaardigheden. Op alle niveaus: te beginnen bij de vrouwen (en meisjes) in de dorpen. Bij de medewerkers van de klinieken, bij artsen en gynaecologen. En niet te vergeten de Nepalese overheid. Dat is waar Vrouwen voor Vrouwen naar toe werkt: zelfredzaamheid.

Wat doen we nu
Een team van medisch geschoolde vrijwilligers uit Nepal en Nederland houden spreekuur in kleine dorpjes, gelegen in moeilijk bereikbare gebieden. Samen met de lokale partner Karuna Foundation worden operaties uitgevoerd in lokale ziekenhuizen. 

Wilde Ganzen heeft Vrouwen voor Vrouwen geholpen met de financiering van veldkampen en de opleiding van lokale artsen en gezondheidswerkers. 
 

Stem nu
WildeGanzen_Logo_2015_RGB
Volg ons op:
facebook-f-256
twitter-256-groter