Kraamafdeling, Malawi


Passion for People – Hans Baltussen
Trinity Hospital Muona – William Allen

www.passionforpeople.eu

Een goede start voor moeders en kinderen
“Eindelijk, eindelijk kunnen we deze moeders en hun baby’s een goede start meegeven, wat is dit fijn, wat verdienen ze dit!“, zegt de hoofdzuster in tranen van het Trinity Hospital in Malawi als ze de bouwtekening ziet van de nieuwe verlosafdeling.

In Malawi is de moeder- kindsterfte hoog. 
Veel moeders en baby’s overlijden door gebrek aan goede apparatuur en slechte hygiëne. Hans Baltussen, IC verpleegkundige in het UMNC in Nijmegen, zag dit met eigen ogen en werd geraakt door de barre omstandigheden in het Trinity Hospital in Malawi toen hij deze kliniek in 2008 voor het eerst bezocht. ‘Een 60 jaar oude kliniek waar de hygiëne ver te zoeken is. Een verlosruimte waar net twee bedden kunnen staan met een kapot en een te klein gordijntje ertussen. De dames kunnen bij wijze van spreken bij elkaar kijken hoever ze zijn!’ vertelt hij.

4 verloskamers
Hans heeft met zijn stichting Passion for people, samen met William Allen van Trinity Hospital een plan gemaakt om 4 verloskamers te bouwen zodat moeders en kinderen een goede start kunnen krijgen en de man of familie aanwezig kan zijn bij de bevalling.

‘Als we de €10.000 winnen…
…willen we ook heel graag de verloskliniek inrichten’, zegt Hans. ‘Er moet nog zuurstofvoorziening op iedere kamer komen voor de baby als deze in nood is, en apparatuur aangeschaft om de harttoontjes van de baby in de baarmoeder en weeën activiteit bij de moeder te registreren. Ook lampen zijn nodig voor aan de plafonds op de plaats waar de baby ter wereld komt. Daarnaast willen we de kille ruimte familievriendelijk maken door  deze verder aan te kleden. De verloskamer staat al zolang op het verlanglijstje van het Trinity Hospital.  Met behulp van Wilde Ganzen kunnen we echt het verschil maken tussen leven en dood.’

Stem nu
WildeGanzen_Logo_2015_RGB
Volg ons op:
facebook-f-256
twitter-256-groter