Onderwijs op vuilnisbelt, Filipijnen


Stichting Kalinga – Janneke Heinen
Papaya Academy Inc – Sheryl Queliza

www.kalinga.nl

School voor kinderen van de vuilnisbelt
Stel je eens voor, kinderen, sommigen nog geen vijf jaar oud, die hele dagen op een stinkende vuilnisbelt werken en wonen. Toch bloeit er ook iets moois op deze plek op de Filipijnen. In 2003 hebben de lokale stichting Papaya Academy Inc. en de Nederlandse stichting Kalinga de Papaya Academy opgericht, een school voor kinderen van de vuilnisbelt.

Er is een leerplicht, die wordt niet gehandhaafd
Janneke Heinen van Kalinga vertelt:  ”Ik liep stage op de Filippijnen. Van en naar mijn werk kwam ik steeds een groep straatkinderen tegen. Stukje bij beetje kwam ik meer over hen te weten. Toen ontstond het gevoel een steentje te willen bijdragen. Op de Filippijnen is onderwijs weliswaar gratis maar er is een tekort aan voorzieningen. Klassen zijn overvol, 100-120 leerlingen per klas met maar 1 docent. Meerdere kinderen delen een boek. Het onderwijsniveau is erg laag en al is er wel degelijk een leerplicht, deze wordt niet gehandhaafd.”

Kinderen hebben nu een eerlijke kans
Mede dankzij de financiële steun van Wilde Ganzen, hun kennis en ervaring , kunnen we samen met onze lokale partner gedegen onderwijs bieden in klassen met maximaal 30 leerlingen. Alle kinderen hebben hun eigen stoel, tafel en boeken en er is veel aandacht voor ieder kind; niet alleen op academisch niveau, maar ook wat betreft hun sociaal emotionele ontwikkeling en thuissituatie. Het geboden onderwijs biedt de kinderen een eerlijke kans op een beter leven.

Als wij de €10.000 winnen…
…dan kunnen we een nog groter verschil maken door een groentetuin te beginnen. De kinderen leren er over gezonde voeding en we creëren zo een omgeving waar kinderen ook buiten schooltijd gewoon kind kunnen zijn.”
 

Stem nu
WildeGanzen_Logo_2015_RGB
Volg ons op:
facebook-f-256
twitter-256-groter