Vraag & antwoord

Waarom de Gouden Gans Verkiezing 2016?
Wilde Ganzen bestrijdt armoede op een unieke manier, door het steunen van bevlogen Nederlanders (de Particuliere Initiatieven) die kleinschalige projecten opzetten samen met de mensen ter plaatse. Wij willen deze mensen (en hun stichtingen) en de bijbehorende projecten dit jaar extra in het zonnetje zetten. Een manier geven om hun eigen verhaal, maar ook de mooie resultaten te kunnen laten zien.  Deze verkiezing geeft hun die mogelijkheid.


Wat is een Particulier Initiatief eigenlijk?
Een Particulier Initiatief is een in Nederland geregistreerde stichting die samen met een lokale partner (ook geregistreerd in het land van project) een ontwikkelingsproject opzet/opgezet heeft. Het Particulier Initiatief is betrokken bij het project en werft in Nederland (een deel van de) fondsen voor het project.
 

Welke projecten kunnen ingediend worden?
Voor deelname aan de verkiezing van het Project van het Jaar komen projecten in aanmerking die in de periode 1-1-2013 en 1-10-2016 zijn goedgekeurd door Wilde Ganzen.
 

Hoe worden mijn gegevens gebruikt?
De persoonsgegevens die bij het stemmen worden achtergelaten worden vastgelegd in de administratie van Wilde Ganzen. Deze gegevens zullen vertrouwelijk en conform de wet bescherming persoonsgegevens worden behandeld. Je gegevens worden niet verstrekt aan derden, ook niet aan deelnemende stichtingen. Wij gebruiken deze om je te informeren over deze campagne, onze werkzaamheden of om je steun te vragen.

Afmelden voor de e-mails kan door te klikken op de afmeldlink die in elke e-mail wordt verzonden. De afmelding wordt direct verwerkt. Ook kun je contact met ons opnemen om je af te melden.


Waarom geven jullie een geldprijs van €10.000,-?
Naast dat we Particuliere Initiatieven in het zonnetje willen zetten voor al hun inzet en het mooie resultaat dat ze met hun lokale partner bereikt hebben, vinden we het ook een mooi gebaar om een beloning te geven voor al het harde werk dat zij en de lokale gemeenschap hebben verzet.
Deze geldprijs wordt door de winnaar ingezet conform de doelstellingen van de stichting. Op deze manier zorgen we er ook voor dat we samen nog meer mensen kunnen bereiken en een kans krijgen op een betere toekomst.


Hoe controleren jullie of de €10.000,- correct wordt besteed?
Het bedrag dient te worden besteed aan de doelstellingen van de stichting. Na het winnen van de prijs wordt het betreffende Particulier Initiatief gevraagd de budgetbesteding inzichtelijk te maken. Indien gewenst kan het Particulier Initiatief rekenen op de expertise en kennis van Wilde Ganzen voor een optimale besteding.


Hoe lang loopt de campagne en verkiezing?
Aanmelden van een project kan tot en met 31 oktober.
De voorronde loopt tot 31 december.

De vakjury bepaalt in januari wie de vijf finalisten zijn.

De finale start circa in de 3e week januari en loopt tot half februari.
 

Wat is een PI-Jury en hoe werkt dit?
De Particuliere Initiatieven die meedoen aan deze verkiezing mogen ook deelnemen aan de PI-jury. Hiervoor kan men zich aanmelden tijdens de inschrijving van hun project. Opgeven voor de PI-jury kan tot 31-10-2016. Deze PI ontvangen in november een mail om de door ieder geselecteerde vijf projecten kenbaar te maken. Daaruit worden de vijf projecten met de hoogste PI-jury score voorgedragen voor de beoordeling door de Vakjury (in totaal: 5 projecten met meeste stemmen + 5 projecten geselecteerd door PI-jury + mogelijk 1 Wildcard project).

De PI-jury bepaalt dus op deze manier welke vijf projecten volgens hen ook beoordeeld moeten worden door de Vakjury. We doen dit omdat er misschien projecten zijn die inhoudelijk door PI’s zeer worden gewaardeerd maar wellicht onvoldoende stemmen van het publiek zullen krijgen.


Wat zijn de prijzen?
De vijf finalisten strijden eind januari / begin februari om de hoofdprijs. Die is maar liefst € 10.000, vrij te besteden aan de doelstelling van de stichting. Daarnaast krijgen de 5 finalisten een fotoshoot van hun project (ter waarde van max. € 1.500).

De deelnemende PI’s worden uitgenodigd om relevante workshops te volgen om stemmen te kunnen werven of hulp bieden bij het uitvoeren van de activiteiten van de stichting.

Ook zullen er prijzen verloot worden onder de mensen die stemmen.

De winnaars van deze prijzen zullen begin maart bekend worden gemaakt. De winnaars worden door middel van loting bepaald.


Hoe stem ik op de projecten?
Iedereen mag stemmen op de projecten die deelnemen aan de Gouden Gans verkiezing. Een persoon mag één stem uitbrengen per ronde. De eerste ronde, van 7-11-2016 t/m 31-12-2016, mag op alle deelnemende projecten worden gestemd. In de tweede ronde, van 15-01-2017 t/m 15-02-2017 mag alleen op de 5 finalisten worden gestemd. Iedereen mag dus in totaal 2 keer stemmen.
 

ADDITIONELE VRAGEN – SPECIFIEK VOOR PARTICULIERE INITIATIEVEN


Tot wanneer kan ik mijn project aanmelden?
Aanmelden kan tot en met 31 oktober 2016.


Benadeelt het mijn eigen project als ik deelneem aan de PI jury?
Nee, je kunt alleen niet op je eigen project stemmen.


Mijn project is nog niet klaar, kan ik het evengoed aanmelden?
Ja, dat kan, let er wel op dat je zorgt dat het beoogde eindresultaat goed gecommuniceerd wordt.
 

Hoe kan je projecten met elkaar vergelijken die wel en niet klaar zijn?
Wij laten dit aan het Nederlandse publiek en de Vakjury.


Waarop beoordeelt de Vakjury?
De 10 projecten die worden vastgelegd door de meeste publiekstemmen en stemmen van de PI jury worden inhoudelijk beoordeeld door een vakjury. Wilde Ganzen kan een zogenaamde wildcard weggeven; dus een project voordragen dat niet in de top-10 staat, maar bijvoorbeeld zo innovatief is dat we het toch willen voordragen aan de vakjury.

De vakjury kijkt hoe de projecten scoren op een aantal belangrijke criteria. Op basis daarvan kiest de vakjury de definitieve winnaar. De Vakjury kijkt onder andere naar; duurzaamheid, capaciteitsopbouw van de lokale partner en samenwerking met de lokale overheid.

De  vakjury bestaat uit:

Pieter Broertjes: Voorzitter (Burgemeester Hilversum en voorzitter redactieraad One World)
Sara Kinsbergen (Onderzoeker Particuliere Initiatieven Radboud Universiteit Nijmegen),
Robert Wiggers (Manager Programma’s en Beleidsvoering Wilde Ganzen)
Marjolein Kamphuis (De Johanna Donk-Grote Stichting)
Anoek Nuyens (Theatermaker en journalist)


Tussenstanden van stemmen
Elke twee weken zal er een tussenstand bekend worden gemaakt van het aantal stemmen per project. Dit doen we omdat we de verkiezing zo eerlijk mogelijk en spannend mogelijk te houden. Het aantal stemmen dat vermeld is bij het project kan dus al veel hoger zijn.


Ik wil tussentijds stoppen met deelname
Bij hoge uitzondering kunnen we een deelnemer verwijderen van de website waarop gestemd kan worden. Omdat dit veel werk is, zullen we altijd in gesprek gaan met de deelnemer zodat we met de deelnemer een afweging kunnen maken van de noodzaak om de deelname te beëindigen.
 

Indien antwoorden hier niet tussen staan, zie dan ook de algemene FAQ op onze website: www.wildeganzen.nl/veelgestelde-vragen

WildeGanzen_Logo_2015_RGB
Volg ons op:
facebook-f-256
twitter-256-groter